Начало » Защо СБР Здраве

Природа и места за отдих

Лечебна вода, чист въздух и планинска свежест

Разположение

Специализирана болница за рехабилитация – „Здраве” ЕАД се намира в град Банкя на около 17 км. Западно от столицата София. Градът е разположен в подножието на Люлин планина на 630-750 м. надморска височина. Средногодишна температура на въздуха е 9.4°С със средна януарска температура 2°С и средна юлска температура от 19.6°С. На всеки 2-3 часа в курорта нахлува лек планински бриз откъм Витоша и Люлин планина, който насища атмосферата със свежест и кислород. Уникалният климат на Банкя в комбинация с многобройните лечебни минерални извори са утвърдили града като престижен национален и международен курортен център и в същото време екологичен резерват на София.

17 км

западно от София

640 м

надморска височина

9.4°С

средногодишна
температура

Въздух, който лекува

Уникалният климат на Банкя се дължи на напречно въздушно течение, съставено от аерозол с разтворени в него неутрални и електрически заредени йони. Лечебна сила на въздуха придават и фитонцидите, които се излъчват от боровите насаждения около населеното място и имат противомикробен, антибактериален, успокоителен, ободряващ и тонизиращ ефект. Растителността обогатява въздуха и с високомолекулярни ароматични вещества. Оздравителната сила на въздуха в Банкя се дължи на това, че в района не се наблюдават вредните за хората биопатогенни вертикални земни лъчения.

740 м

е дълбочината, от която водата извира, затова е с изключителна природна чистота

387 мг/л

вода с ниска минерализация, което я прави подходяща за ежедневна употреба

36°С

 е температурата на водата, тя е слабо минерализирана, без мирис и уникални лечебни свойства

Лечебни минерални извори

Най-ценното богатство на града както в древността, така и днес са минералните му извори. Водата е подходяща за всекидневна употреба и се използва както за пиене, така и за водолечение. Принадлежи към групата на слабо минерализираните азотно-термални води с ниска твърдост, бистра, безцветна, без мирис и с много приятни вкусови качества. Сходна е по състав с прочутите извори Виши във Франция. Температурата ѝ е около 36°С и е изключително приятна за тялото. В нея се съдържат важни за здравето микроелементи, наречени още „метални витамини“ – мед, желязо, сребро и др. Много от тях влизат в състава на организма и са крайно необходими за нормалното му функциониране.

Уникални природни условия

Банкя е едно от населените места в България с най-голям дял на обществени зелени площи на жител – 54 кв.м. Градът е обявен за един от климатичните курорти от национално значение, предоставящ изключително благоприятни условия за развитие на седмичен и годишен отдих и туризъм. Планинският характер на терена, богатството на ландшафтната инфраструктура и благоприятният климат, привличат все повече хора за здравеопазване, балнеология, отдих, спорт и туризъм.

Забележителности

Банята в Банкя (Голямата баня)

Голямата балнеолечебница е най-характерната за курорта постройка. За времето си тя е била единствена по красота и удобства в цялата страна и една от малкото такива бани в Европа. Строежът на Голямата баня започва на 7 март 1907 г. И завършва на 20 май 1910 г., като е открита тържествено на 24 май 1911 г. За времето си тя е била единствена по рода си в цялата страна и една от малкото такива бани в Европа. Работена е по планове на проф. Хохедер от Мюнхен под ръководството на архитект Н. Нешев и предприемачи братя Савови от София и Никола Рангелов от Банкя, като за построяването ѝ са изразходвани 824 222 златни лева.

Църквата „Свети Кирик и Юлита“

Изграждането на църквата започва през 1930 г. И завършва средата на 1932 г. През този период са събрани от дарения над два милиона лева. Иконостасът, който е паметник на културата, е дело на дърворезбаря Иван Маранов, стенописите от Христо Петров. Банкянската църква „Св. Кирик и Юлита“ тържествено е открита на 24 юли 1932 година, осветена от Негово Високопреосвещенство Софийския митрополит Стефан, бъдещият Български екзарх, в присъствието на Цар Борис ІІІ, председателят на Народното събрание, министри и местни жители. Днес храмът е паметник на културата.

„Пътека на здравето“

Основният маршрут на „Пътека на здравето“ минава покрай десния бряг на Градоманска река, западната част на кв. Градоман и рибарника на кв. Михайлово. Възможните маршрути са два – къс и дълъг:

  • Къс маршрут (5530 м.): следва линията на основния маршрут до точка 4630 м., след това завива вдясно пред Теневия баир (и новото училище). Краткият маршрут е подходящ за хора с по-тежки сърдечно-съдови и двигателни проблеми, както и за деца.
  • Дълъг маршрут (6400 м.): продължава по теренната пътека – Тенев баир – влиза в Старо село покрай Вазовия дъб – църквата „Св. Св. Кирил и Юлита“ – парк „Кестените“ – покрай Пешеходната зона (Часовниковата кула и парк „Ротонда“) и чешмите с минералната вода – продължава по ул. „Иван Вазов“ – вдясно покрай Военния санаториум – до входа на Пътеката (паркинг).

Общо време за прехода: 2-3 часа, денивелация: 130-140 м.

Дивотински манастир

На четири километра югозападно от кв. Михайлово на курорта Банкя се намира един от най-старите запазени манастири в Софийско. Сегашната църква и манастирските сгради са възстановени през 1902 г. При игумен йеромонах Йосиф и йеромонах Максим Хилендарски, след като е бил три пъти опожаряван през турско робство. Църквата е еднокорабна, с две малки странични ниши, погледната отгоре наподобява атонски стил – кръстообразна. Наричан е още Царски манастир поради честите посещения на цар Фердинанд, който подарил на игуменката майка Клавдия две карети – едната представителна, а другата за обикаляне на имотите. Пак от летописите съдим за голямата роля на Дивотинския манастир като огнище на просвещение. В манастира съществувало и килийно училище.

За резервации

Контакти

Адрес:
гр. Банкя
ул. Георги С. Раковски 15
1320 София, България

Работно време:

Всеки ден: 8.00 – 19.30 ч

За контакти:
+359 898 650 337
info@zdravecoop.bg